Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μισθολογικής Ισότητας για το 2013

0

Στις 28 Φεβρουαρίου διοργανώνεται φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μισθολογικής Ισότητας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ημερομηνία διοργάνωσης της ημέρας μισθολογικής ισότητας προκύπτει από τον αριθμό των επιπλέον ημερών που πρέπει να εργάζονται οι γυναίκες για να κερδίσουν μισθό ισότιμο με εκείνο των ανδρών. Δεδομένου ότι για το 2013 η διαφορά αυτή υπολογίζεται στις 59 επιπλέον ημέρες, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μισθολογικής Ισότητας ορίστηκε σήμερα, 28 Φλεβάρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ διαμορφώνεται στο 16, 2 τοις εκατό. Ταυτόχρονα όμως παρατηρείται καθοδική τάση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, οπότε το ποσοστό ήταν υψηλότερο. Η Επιτροπή απέδωσε την πτωτική τάση στον αντίκτυπο που έχει η οικονομική κρίση σε ορισμένους τομείς, επιδοκιμάζοντας πάντως και περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν υιοθετήσει ορθές πρακτικές για την καταπολέμηση των αποκλίσεων στους μισθούς ανδρών-γυναικών.

«Η ευρωπαϊκή ημέρα μισθολογικής ισότητας μας υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμη άνισους μισθολογικούς όρους στην αγορά εργασίας. Αν και το μισθολογικό χάσμα μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζουμε. Η μισθολογική διαφορά είναι ακόμη πολύ μεγάλη και, στην πραγματικότητα, η αλλαγή οφείλεται σε μείωση των αποδοχών των ανδρών και όχι στην αύξηση των αποδοχών των γυναικών. Η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία κατοχυρώνεται στις Συνθήκες της ΕΕ από το 1957. Είναι πλέον καιρός να γίνει παντού πράξη. Ας δουλέψουμε μαζί για να παράξουμε αποτελέσματα, όχι μόνον τις ημέρες για την ισότητα των αμοιβών, αλλά και τις 365 ημέρες του χρόνου», δήλωσε η Επίτροπος Viviane Reding.

Σχόλια