Σκάνδαλο χρηματισμού στην Ιταλία

0

Οκτώ εντάλματα σύλληψης σε βάρος ιθυνόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων της Ιταλίας και στελεχών φαρμακευτικών εταιρειών εξέδωσε η εισαγγελία του Τορίνο με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της υπεξαίρεσης για κρατική έγκριση σκευασμάτων δίχως να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες δοκιμές.

Η έρευνα ξεκίνησε προ τριετίας με πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Τορίνο Ραφαέλε Γκουαρινιέλο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της εισαγγελίας του Τορίνο, πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, λάμβαναν την έγκριση του κρατικού οργανισμού, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι προβλεπόμενες δοκιμές.

Φάρμακα, που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως προκύπτει από συγκεκριμένα περιστατικά, είχαν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Παράλληλα, ο αρμόδιος δικαστής για τις προκαταρκτικές έρευνες, στο πλαίσιο πάντα της ίδιας υπόθεσης, ζήτησε να παυτούν από τα καθήκοντά τους για τους επόμενους δυο μήνες ο Νέλο Μαρτίνι, διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, και η Κατερίνα Γκουαλάνο, στενή του συνεργάτιδα.

«Η όλη εικόνα που προέκυψε από το σκάνδαλο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Κατά συνέπεια, χρειάζονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή του», δήλωσε ο εισαγγελέας Γκουαρινιέλο.

Οι εισαγγελείς, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, διαθέτουν φωτογραφίες, στις οποίες μπορεί κανείς να διακρίνει ανώτερους υπαλλήλους φαρμακευτικών εταιριών να καταβάλουν χρήματα σε σημαντικά στελέχη του ιταλικού οργανισμού φαρμάκων.