Σκληρές ρυθμίσεις για τη μετανάστευση από Γαλλία και Αμερική

0

Το γαλλικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου Σαρκοζί για τη μετανάστευση, το οποίο καθιστά δυσκολότερη την εγκατάσταση ανειδίκευτων εργατών στη χώρα.

Το σχέδιο νόμου, που επιτρέπει την ανανέωση των αδειών διαμονής μόνο για τους νεοεισερχόμενους με υψηλά προσόντα, «πέρασε» την Τετάρτη στη γαλλική Κάτω Βουλή με ψήφους 367 υπέρ έναντι 164 κατά.

Το νέο σχέδιο νόμου καθιστά υποχρεωτική η γνώση της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας για τους ξένους που αναζητούν εργασία στην επικράτεια της Γαλλίας.

Επιπλέον, θα είναι πλέον πιο δύσκολο για τις οικογένειες των μεταναστών να εγκατασταθούν στη Γαλλία. Συγκεκριμένα καταργείται το αυτόματο δικαίωμα των οικογενειών των μεταναστών σε μακρόχρονη διαμονή αφότου θα έχουν συμπληρώσει δέκα χρόνια στη χώρα.

Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να λάβει τελική έγκριση από τη γαλλική Γερουσία τον Ιούνιο.

Παράλληλα εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία η οικοδόμηση συνοριακού φράκτη μήκους 595 χλμ στα σύνορα με το Μεξικό προς αποφυγή της λαθρομετανάστευσης.

Η Γερουσία αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις επί του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση έως την επόμενη εβδομάδα.

Ως προς την πολιτική Μπους για τη μετανάστευση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μέτρα για την ενίσχυση της συνοριακής ασφαάλειας, δημιουργία προγραμμάτων εύρευσης εργασίας για μετανάστες με την υποχρέωση επιστροφής στη χώρα τους όταν λήξει το συμβόλαιό τους, καθώς και τιμωρία των εργοδοτών που απασχολούν παράνομους μετανάστες.

Σχόλια