Σκόπια: αγωγή του Γκρούεφσκι κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συκοφαντική δυσφήμιση

0

Δεκτή έκανε το Πρωτοδικείο των Σκοπίων την αγωγή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ επιδικάζοντάς του αποζημίωση 50.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ειδικότερα, ο κ. Γκρούεφσκι είχε προσφύγει στο δικαστήριο κατά του αρχηγού του κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Zόραν Ζάεβ, ο οποίος, μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, είχε υποστηρίξει ότι ο κ.Γκρούεφσκι, την περίοδο 2003-2004 κατά την οποία βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αναμείχθηκε σε σκάνδαλο που αφορούσε την πώληση της τράπεζας “Makedonska Banka” στον αμφιλεγόμενο Σέρβο επιχειρηματία Γιόβιτσα Στεφάνοβιτς, λαμβάνοντας ‘’μαύρα χρήματα’’ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ψευδείς και ανυπόστατους τους ισχυρισμούς και προσέφυγε στη δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση ζητώντας αρχικά αποζημίωση 500.000 ευρώ, που στη συνέχεια μείωσε στις 50.000 ευρώ, καθώς εξήγησε ότι σκοπός του είναι μόνο η αποκατάσταση του κύρους του.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του κ.Ζάεβ άσκησαν κριτική στην απόφαση και τόνισαν ότι θα ήταν διαφορετική, αν το Δικαστήριο αποδεχόταν να εξετάσει το ακουστικό υλικό στο οποίο έχουν καταγραφεί συνομιλίες από τις οποίες φέρεται να προκύπτει ανάμειξη του Νίκολα Γκρούεφσκι σχετικά με την πώληση της τράπεζας στο Σέρβο επιχειρηματία.

Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι το Δικαστήριο δεν μπορεί να θεωρήσει ως αποδεικτικό στοιχείο το ακουστικό υλικό που κατέθεσε η αντιπολίτευση, καθώς, αυτό αποτελούσε προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να πιστοποιήσει την γνησιότητα του.

Σημειώνεται ότι η “Makedonska Banka” ήταν κρατική τράπεζα στην ΠΓΔΜ και μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα και το 2001, κατά την περίοδο ιδιωτικοποίησής της, πέρασε στα χέρια στελεχών του κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο βρισκόταν τότε στην κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.
Υπουργός οικονομικών την ίδια περίοδο ήταν ο Νίκολα Γκρούεφσκι και το 2004 η τράπεζα μεταβιβάστηκε στον Σέρβο επιχειρηματία Γιόβιτσα Στεφάνοβιτς, ενώ το 2007 κήρυξε πτώχευση.
 

Σχόλια