Σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης στελεχών της Chiquita στην Κολομβία

0

Η κυβέρνηση της Κολομβίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει την έκδοση στελεχών της εταιρίας Chiquita Brands International μετά την ομολογία από μέρους της διοίκησης της εταιρίας σε δικαστήριο των ΗΠΑ της ενοχής της στην κατηγορία ότι πλήρωνε προστασία σε παράνομες ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ομολόγησε ότι προέβη μέσω της θυγατρικής της σε πάνω από 100 πληρωμές προς την οργάνωση AUC, η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, από το 1997 έως το Φεβρουάριο του 2004, συνολικού ύψους πλέον του 1,7 εκατ. δολαρίων..

“”Είναι σημαντικό η δικαιοσύνη της Κολομβίας να διεξάγει την δική της έρευνα για την υπόθεση και, εάν κριθεί απαραίτητο, να ζητήσει την έκδοση”” [στελεχών της εταιρίας], δήλωσε κορυφαίος εισαγγελέας της Κολομβίας

Η Chiquita έχει ήδη συμφωνήσει να καταβάλλει πρόστιμο 25 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο του διακανονισμού της υπόθεσης κατόπιν συμφωνίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αν και υποστήριξε ότι προέβη στις πληρωμές μόνο για να προστατεύσει τους εργαζομένους της.