Σόρος: “Να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη η Ιταλία για ρατσισμό εις βάρος των Ρομά”

0

Ο ουγγρικής καταγωγής οικονομολόγος, Τζορτζ Σόρος πρότεινε να οδηγηθεί η Ιταλία ενώπιον της δικαιοσύνης για ρατσιστική πολιτική προς την μειονότητα των Ρομά και ειδικότερα όσον αφορά τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από ενήλικες και παιδιά. Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της πρώτης στην ιστορία της ΕΕ συνόδου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα των Ρομά στην Ευρώπη.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και οι φυλετικές διαδικασίες είναι απαράδεκτες και κατ΄ επέκταση παράνομες πρακτικές. Ελπίζω το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναλάβει την υπόθεση και να κηρύξει παράνομες τις ενέργειες της Ιταλίας”, τόνισε ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Ανοικτής Κοινωνίας στο πλαίσιο της συνόδου που διοργανώθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ίδρυμα Τζορτζ Σόρος.
Και συμπλήρωσε, “φοβούμαι ότι η πολιτική της Ιταλίας μπορεί να εξελιχθεί σε ντε φάκτο κατάσταση για όλη την Ευρώπη”.

Να σημειωθεί ότι προ μηνών ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της αυξανόμενης εγκληματικότητας, την οποία απέδωσε στην μειονότητα των Ρομά και ζήτησε τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η εν λόγω ενέργεια συνάντησε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάποιοι συνέκριναν τον Μπερλουσκόνι με τον δικτάτορα της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι.

Σχόλια