Σουηδία: Με GPS τα παιδιά σε σχολικές εκδρομές

0

Σε άλλο επίπεδο περνάει στο εξής η σχέση παιδιού-δασκάλου στους παιδικούς σταθμούς της Σουηδίας. Γενικεύεται η πρακτική της χρήσης συστήματος GPS για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των παιδιών στη διάρκεια σχολικών εξορμήσεων, ώστε να μην χάνονται. Για παράδειγμα, σε μια εκδρομή στο δάσος, οι υπεύθυνοι του παιδικού σταθμού στο Borlange φορούν στους μαθητές ειδικές ζώνες με ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού, τις οποίες ελέγχουν μέσω μιας φορητής οθόνης.

Η πρακτική αυτή εγείρει ηθικά ερωτήματα και έχει πρακτικές δυσχέρειες. Οι πολέμιοί της αναρωτιούνται αν η χρήση της τεχνολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντική αντικατάσταση των δασκάλων από συσκευές. Οι πιο μετριοπαθείς πιστεύουν απλώς ότι, παρότι το GPS δεν μπορεί να αντικαταστήσει το δάσκαλο στο ρόλο φύλαξης των παιδιών, μειώνει τις θέσεις εργασίας, καθώς δεν είναι απίθανο αντί για τρεις συνοδούς σε εκδρομές να υπάρχει μόνο ένας που θα παρακολουθεί τα παιδιά μέσω της φορητής οθόνης. Επιφυλάξεις διατυπώνονται και ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει η παρακολούθηση στην ψυχολογία και διαμόρφωση προσωπικότητας των παιδιών. Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που προσφέρουν επιχειρήματα υπέρ της χρήσης του GPS –λόγοι προστασίας της παιδικής ηλικίας, αποσόβηση επικίνδυνων καταστάσεων, πληρέστερη τήρηση της υποχρέωσης φύλαξης απέναντι στους γονείς-, το μέτρο δεν παύει να είναι αρκετά παρεμβατικό και στα όρια του σεβασμού της ιδιωτικότητας και προσωπικότητας των μικρών παιδιών. Εξάλλου, αν αυτά συνηθίσουν σε τόσο νεαρή ηλικία τη συνεχή παρακολούθηση με την αιτιολογία ότι διακυβεύεται η ασφάλειά τους, θα έχουν ελάχιστες αντιστάσεις σε θέματα παρακολούθησης και σεβασμού της προσωπικής τους ζωής ως ενήλικες.

Οι υπέρμαχοι της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών για παρακολούθηση των μαθητών -δηλαδή μια μικρή μερίδα γονέων και πολλοί δάσκαλοι και διευθυντές παιδικών σταθμών- επισημαίνουν τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα. Η φύλαξη των παιδιών γίνεται αποτελεσματικότερη και πιο ξεκούραστη, ενώ οι προσωπικές πληροφορίες που παρακρατούνται από τις ηλεκτρονικές συσκευές για τη θέση του κάθε μαθητή δεν αποθηκεύονται.

Το ζήτημα σκοπεύει να διερευνήσει η Σουηδική Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων (Sweden Data Inspection Board).

Σχόλια