Σρι Λάνκα: Νέοι νόμοι για την τρομοκρατία

0

Το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς  σχετικά με την τρομοκρατία –το οποίο παρέμενε σε ισχύ τα τελευταία 30 χρόνια- καταργήθηκε την περασμένη Τρίτη, ενώ άρθηκαν και τα έκτακτα μέτρα για την κατάσταση πολιορκίας.

Ο Πρόεδρος Mahinda Rajapaska, πιεζόμενος από διεθνείς πιέσεις για την παύση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα,  δήλωσε ότι το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, αφού ο αιματηρός εμφύλιος στη χώρα έχει τελειώσει εδώ και μία διετία. Έτσι, τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής ισχύος ο νόμος για την πρόληψη της τρομοκρατίας (Prevention of Terrorism Act), τον οποίο η κυβέρνηση θα προτείνει στο νομοθετικό σώμα για ψήφιση προκειμένου να ενταχθεί στο ισχύον δίκαιο της χώρας.

Ο Rajapaska έχει εγκρίνει τέσσερις νέες ρυθμίσεις για να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο. Με τις δύο πρώτες διατηρούνται εκτός νόμου οι οργανώσεις «Τίγρεις Απελευθέρωσης των  Tamil Eelam » και η «Οργάνωση Αποκατάστασης των Tamil», η οποία λάμβανε χρηματικά ποσά για την αποκατάσταση των περιοχών υπό επαναστατική διαχείριση και κατηγορήθηκε πως τα χρησιμοποιούσε για να χρηματοδοτεί τους επαναστάτες. Οι άλλοι δύο κανονισμοί θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να έχει τους ύποπτους υποκινητές επανάστασης υπό κράτηση και να εντάσσει τους επαναστάτες που παραδίδονται σε προγράμματα αναμόρφωσης.

Η διάρκεια της μέγιστης επιτρεπόμενης κράτησης παρέμεινε αδιευκρίνιστη από τις αρχές, ενώ η ρύθμιση αγγίζει περίπου τους 900 τελούντες υπό κράτηση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλοι 3.000 πρώην επαναστάτες που βρίσκονται σε κέντρα αναμόρφωσης τα οποία διαχειρίζεται ο στρατός. Από τους 11.000 επαναστάτες των ιθαγενών Tamil που παραδόθηκαν στο τέλος του πολέμου, σχεδόν οι 8.000 ελευθερώθηκαν μετά την «αναμόρφωση».

Βουλευτής των Tamil με το κόμμα «Εθνική Συμμαχία των Ταμίλ» (Tamil National Alliance) καταδίκασε την κίνηση της κυβέρνησης για αντίθεση προς τη δημοκρατία. «Από τη μία πλευρά κατήργησαν τους νόμους ανάγκης προκειμένου να ικανοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα, μα από την άλλη πλευρά εισάγουν νέους κανονισμούς στο Prevention of Terrorism Act, που είναι ήδη ένα «δρακόντειο» νομοθέτημα. Εναντιωνόμαστε και σε αυτή την ενέργεια, η οποία καθόλου δεν εξυπηρετεί την ανάγκη για δημοκρατία,  ενώ πάντα ήμασταν αντίθετοι με το Prevention of Terrorism Act» είπε ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο.

Βάσει του προηγούμενου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης –ισχύον από το 1983 με εξαίρεση μικρά διαλείμματα στα οποία γίνονταν ειρηνευτικές συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και επαναστατών- η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να προσωποκρατεί υπόπτους χωρίς δίκη, να εκτοπίζει γηγενείς πληθυσμούς από τον τόπο κατοικίας τους και να εγκαθιδρύει εκεί στρατιωτικά φυλάκια. Η κράτηση των υπόπτων στο παλιό καθεστώς μπορούσε να διαρκέσει ακόμη κι έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να αρχίσει η σχετική δικαστική διαδικασία.

 

Σχόλια