Στα δέκα εκατομμύρια ευρώ οι δωροδοκίες στην υπόθεση ΜΑΝ

0

Δικαστική πηγή από την εισαγγελία του Μονάχου υποστήριξε ότι ανέρχεται περίπου στα δέκα εκατομμύρια ευρώ η πιθανολογούμενη υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους του γερμανικού βιομηχανικού ομίλου ΜΑΝ.
“Σύμφωνα με τις υποψίες μας, οι δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο εξωτερικό, φθάνουν συνολικά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντον Βίνκλερ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μονάχου, που είναι επικεφαλής της έρευνας.
Στην Γερμανία, το ποσό των δωροδοκιών πρέπει να φθάνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Την περασμένη εβδομάδα, εξονυχιστική έρευνα έγινε σε 59 χώρους που ανήκουν στον όμιλο, καθώς και στην κατοικία επτά ανθρώπων, με την βοήθεια 300 αστυνομικών, 100 ορκωτών λογιστών και 26 δικαστών.
Περίπου 100 άνθρωποι ανακρίθηκαν, και ένας από αυτούς εξακολουθεί να κρατείται προσωρινά, διευκρινίζει η εισαγγελία.
Τα πιθανολογούμενα γεγονότα, που προκύπτουν επίσης και από φοροδιαφυγή, έλαβαν χώρα ανάμεσα στο 2002 και το 2009, με ένα πολύ ευρύ δίκτυο εταιρειών βιτρίνας.
Τα χρήματα αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαφθορά των υπαλλήλων εταιρειών πελατών της ΜΑΝ πέρασαν από εταιρείες βιτρίνας στη Μάλτα, στις Μπαχάμες, στις Παρθένους Νήσους, στην Κύπρο, το Λονδίνο ή ακόμη τη Νέα Υόρκη.
Η έρευνα θα αποδείξει ποιος έδωσε την εντολή για τις μεταφορές αυτές των χρημάτων και ποιοι ήταν οι παραλήπτες.