Στέρηση δικαιώματος έφεσης σε κατηγορούμενο λόγω απειλής των συνηγόρων του

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Γιούτα με απόφασή του έκρινε ότι κρατούμενος έχασε το δικαίωμά του σε δευτεροβάθμια κρίση της υπόθεσής του λόγω της επαναλαμβανόμενης, παρελκυστικής, απειλητικής συμπεριφοράς του προς τους δικηγόρους του.

Ο κρατούμενος είχε εκφράσει την αποδοκιμασία του για όλους τους δικηγόρους, που διορίστηκαν από το κράτος για να τον εκπροσωπήσουν στη δίκη του για τη δολοφονία ενός αστυνομικού το 2007. Ο ίδιος είχε ομολογήσει την ενοχή του και είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα έφεσης, αλλά θέλει να αποσύρει την ομολογία του και προσέφυγε στην κρατική νομική βοήθεια για να εφεσιβάλλει την καταδίκη του. Ωστόσο, δεν κατάφερε να συνεργαστεί με κανέναν από τους διορισμένους συνηγόρους υπεράσπισής του, καθώς με συνεχείς αναφορές του προς τον δικηγορικό σύλλογο ζητούσε την απομάκρυνση τους, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό τους και με τη χρήση απειλών. Τελικά, οι δικηγόροι κατέθεσαν έφεση για λογαριασμό του κρατουμένου, την οποία εν συνεχεία ζήτησαν να ανακληθεί, επικαλούμενοι τις απειλές από τον κατηγορούμενο και την άρνησή του να επικοινωνήσει μαζί τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τελικά ότι η ομολογία ενοχής του κατηγορουμένου περιόρισε τους σχετικούς λόγους για την άσκηση έφεσης, με συνέπεια το πεδίο του δικαιώματός του σε νομική βοήθεια για την άσκηση του ενδίκου μέσου στη συγκεκριμένη περίπτωση να είναι πολύ πιο περιορισμένο από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη φάση της δίκης. Επιπλέον, το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι ο θεσμός της δωρεάν νομικής βοήθειας του κράτους δεν συνεπάγεται ότι ο κατηγορούμενος δικαιούται να ορίζει συνήγορο της επιλογής του.
 

Σχόλια