Στη δικαιοδοσία της Χάγης η υπόθεση γενοκτονίας στην Κροατία από Σέρβους

0

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι έχει τη δικαιοδοσία για να εξετάσει τις κατηγορίες που έχει απευθύνει η Κροατία εις βάρος της Σερβίας για διάπραξη γενοκτονίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας της από το 1991 έως το 1995.

Οι δικαστές της Χάγης με δέκα ψήφους υπέρ και επτά κατά έκριναν ότι το δικαστήριο μπορεί να εκδικάσει την εν λόγω υπόθεση.

Πηγές από την Κροατία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 20.000 Κροάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών και ότι εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι που ζούσαν στην Κροατία εκτοπίστηκαν.

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη υπόθεση γενοκτονίας που οδηγείται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Πρώτη είχε προσφύγει η Βοσνία και πάλι εις βάρος της Σερβίας, η οποία απηλλάγη των κατηγοριών.

Η ημερομηνία για την ακροαματική διαδικασία δεν έχει ακόμα οριστεί.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης συμφώνησε με την Κροατία ότι η Σερβία δεσμεύεται με τη Σύμβαση της Γενοκτονίας του 1948.
 Η Κροατία επιδιώκει αποζημιώσεις από τη Σερβία πάνω στα εδάφη στα οποία οι αρχές του Βελιγραδιού, ήταν υπεύθυνες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον Κροατών πολιτών.

Η Σερβία αντέδρασε στην αγωγή της Κροατίας, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και επομένως δεν υπόκειται στο Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, όταν η υπόθεση δόθηκε το 1999.

Το Βελιγράδι ισχυρίστηκε ότι δεν δεσμεύεται από την συνθήκη της γενοκτονίας. Επίσης αρνήθηκε ότι υπήρξε γενοκτονία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κροατίας, Ιβάν Σιμόνοβιτς χαρακτήρισε “τεράστια νομική επιτυχία” την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης και υπογράμμισε ότι “αυτός είναι μόνο ο πρώτος γύρος”.