Στη δικαιοσύνη κρατούμενοι του Γκουαντάναμο για την απαγόρευση πρoσευχής

0

Δικηγόροι κρατουμένων στο Γκουαντάναμο κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια σχετικά με ένα προσωρινό διάταγμα της κυβέρνησης με το οποίο απαγορεύεται η ομαδική προσευχή των μουσουλμάνων κρατουμένων, το μήνα του Ραμαζάν.

Οι δικηγόροι ενός από τους αιτούντες, του Imad Abdullah Hassan, έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, με τον ισχυρισμό ότι η απαγόρευση της προσευχής των κρατουμένων παραβιάζει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Βασιζόμενοι σε παλαιότερες σχετικές αποφάσεις, οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι αφού οι αλλοδαποί κρατούμενοι του Γκουαντάναμο, βρίσκονται σε de facto επικράτεια των ΗΠΑ, πρέπει να απολαμβάνουν της συνταγματικής προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Η μεταχείριση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο έχει εγείρει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θέματα γύρω από τη θρησκευτική ελευθερία σε διεθνές επίπεδο.
Τον Μάρτιο οι δικηγόροι του Hassan υπέβαλαν άλλη αγωγή εναντίον της κυβέρνησης σε δικαστήριο της Washington, για το καθεστώς αναγκαστικής σίτισης που εφαρμόζεται στην εν λόγω φυλακή.

Το 2004 τέσσερις Βρετανοί πολίτες πρώην κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο έκαναν μήνυση εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς όπως ισχυρίζονται, κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, παραβιάστηκαν οι θρησκευτικές τους ελευθερίες.