Στη δικαιοσύνη ο Ιρακινός δημοσιογράφους που πέταξε τα παπούτσια στον Μπους

0

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι διαδηλώσεις στο Ιράκ με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση του δημοσιογράφου που πέταξε τα παπούτσια του στον Τζορτζ Μπους. Ο 28χρονος παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη, ενώ ο αδελφός του κατήγγειλε πως ο δημοσιογράφος ξυλοκοπήθηκε κατά την κράτηση.
Εν τω μεταξύ, τεράστια είναι ζήτηση στον αραβικό κόσμο για την αγορά των επίμαχων παπουτσιών.
«Ο Μουντάζερ αλ Ζάιντι παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, η οποία κίνησε ανακριτική διαδικασία, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια» δήλωσε ο στρατηγός Κάσεμ Άτα, εκπρόσωπος στρατιωτικής ασφάλειας της Βαγδάτης.


Νωρίτερα, ο αδελφός του Αλ Ζάιντι είχε δηλώσει στο BBC ότι ο Ιρακινός δημοσιογράφος κακοποιήθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας κατά την κράτησή του στην «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης. Ο δημοσιογράφος φέρεται να έχει υποστεί κάταγμα χεριού και πλευρών και να φέρει τραύματα στο μάτι και στο πόδι.
Ο Αλ Ζάιντι κρατείται από τις υπηρεσίες του Ιρακινού συμβούλου εθνικής ασφαλείας Μουάφακ αλ Ρουμπάιε, και παρόλο που περισσότεροι από 200 δικηγόροι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν ακόμη δεν έχει οριστεί νομική εκπροσώπηση.
Οι ιρακινές Αρχές έχουν δηλώσει ότι ο 28χρονος θα προσαχθεί βάσει της ιρακινής νομοθεσίας, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν εις βάρος του.
Ιρακινοί δικηγόροι υποθέτουν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για προσβολή ξένου ηγέτη και του πρωθυπουργού της χώρας Νούρι αλ-Μαλίκι, ο οποίος είχε… καθοριστική συμμετοχή στην απόκρουση του δεύτερου παπουτσιού κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής συνέντευξης Τύπου της Κυριακής.
Οι συγκεκριμένες κατηγορίες έχουν μέγιστη ποινή φυλάκισης τα δύο χρόνια.

Σχόλια