Στη δημοσιότητα απόρρητα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου

0

Η πρόσβαση στα πρακτικά και τις συζητήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου (UNWCC) αποκαλύπτει τις εσωτερικές διεργασίες που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας, για τη διερεύνηση περισσότερων από 36.000 διεθνών ποινικών υποθέσεων, με τη συμμετοχή 16 κρατών, τα οποία συνεργάζονταν και συζητούσαν στο Λονδίνο.

Στη λίστα των αδικημάτων που εξετάσθηκαν, περιλαμβάνονταν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα γενοκτονίας, βιασμοί και εμπόριο λευκής σαρκός, ενώ συγχρόνως συζητήθηκαν οι διεθνείς μέθοδοι και οι διεργασίες, με στόχο τη μελέτη του διεθνούς συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στο σύνολό της.

Η Επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της σχηματίζοντας μία λίστα από νέα και παγκοσμίως αποδεκτά εγκλήματα πολέμου τον Οκτώβριο του 1943. Μετά τον πόλεμο, επαρκές αποδεικτικό υλικό οδήγησε τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές στη δίωξη 37.000 ατόμων τα οποία απειλήθηκαν μέχρι και με θανατική ποινή. Ωστόσο, η Επιτροπή αυτή έχασε γρήγορα την εξουσία της καθώς θεωρήθηκε ότι το έργο της παρεμποδίζει την αποκατάσταση της Γερμανίας και έκτοτε τα αρχεία της αγνοούνται.

Ωστόσο, πρόσφατα, στοιχεία της Επιτροπής δόθηκαν στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας, ενώ σύντομα αναμένεται να δοθούν και στη δημοσιότητα.
 

Σχόλια