Στη φυλακή ο πρώην κυβερνήτης του Ιλινόις για διαφθορά

0

Ο Blagojevich υπήρξε κυβερνήτης από το 2002 μέχρι το 2009, οπότε και αποπέμφθηκε λόγω της ασκηθείσας δίωξης.Η έναρξη έκτισης της ποινής έχει οριστεί για τις 16 Φεβρουαρίου 2011, ενώ παράλληλα του επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 δολαρίων. Οι συνθήκες κράτησης εικάζεται ότι θα είναι αυστηρές. Προβλέπεται μεταφορά του σε σωφρονιστικό ίδρυμα άλλης Πολιτείας, υποχρεωτική οχτάωρη εργασία εντός της φυλακής και κοινό κελί αντί ατομικού.Ο καταδικασθείς Blagojevich δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του, τις οποίες αναγνώρισε ως τεράστια σφάλματα.

Στο δικαστήριο υποστήριξε ότι αγνοούσε το αξιόποινο αυτών και ότι ποτέ δεν είχε την πρόθεση να καταπατήσει το νόμο. «Η ζωή μου έχει καταστραφεί. Η πολιτική μου καριέρα επίσης. Δεν μπορώ να ασκώ τη δικηγορία πλέον. Θα αναγκαστούμε να πουλήσουμε το οικογενειακό μας σπίτι. Καταλαβαίνω τώρα πώς αυτά που έκανα δεν επιτρέπονται από το νόμο, παρ’ όλο που εγώ νόμιζα το αντίθετο», σχολίασε ο πρώην Κυβερνήτης.Ο δικαστής απάντησε ότι η εικόνα που προβάλλει ένα δημόσιο πρόσωπο, και μάλιστα ο Κυβερνήτης μιας Πολιτείας, λειτουργεί ως πρότυπο για τη συμπεριφορά των πολιτών και κατ’ επέκταση έχει τρομερό αντίκτυπο, εφόσον είναι ιδιαίτερα παραβατική. «Ανεξαρτήτως των καλών έργων που μπορεί να έκανε ο κατηγορούμενος ως Κυβερνήτης, το δικαστήριο απασχολούν περισσότερο οι περιπτώσεις εκείνες που καταχράστηκε την δημόσια εξουσία για να ικανοποιήσει δικά του συμφέροντα. Όταν ο Κυβερνήτης παρανομεί, η εικόνα της Πολιτείας αμαυρώνεται συνολικά και δεν είναι άμεσα επανορθώσιμη», τόνισε ο δικαστής Zagel.

Τον προηγούμενο μήνα είχε καταδικαστεί και ο Antoin Rezko, ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της πολιτικής καμπάνιας του Blagojevich, κατηγορούμενος και αυτός για δωροδοκία και παρεμφερή αδικήματα.