Στη Ρωσία βρήκε άσυλο η χήρα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

0

Οι ρωσικές αρχές φέρονται να χορήγησαν άσυλο στην χήρα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, και στο γιος τους Μάρκο σύμφωνα με την εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρωσικές αρχές ενέκριναν το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου στα τέλη Δεκεμβρίου του 2007.

Η Μίρα Μάρκοβιτς και ο Μάρκο Μιλόσεβιτς εγκατέλειψαν τη Σερβία αμέσως μετά τη λαϊκή εξέγερση της 5ης Οκτωβρίου του 2000 και βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία.

Εναντίον τους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί από την Interpol.

Η Μίρα Μάρκοβιτς κατηγορείται για την υπόθεση δολοφονίας του πρώην προέδρου της Σερβίας Ίβαν Στάμπολιτς, όπως επίσης και για εμπλοκή σε υποθέσεις παράνομων εισαγωγών τσιγάρων που έκανε εταιρία που ανήκε στο γιο της, Μάρκο.

Το ένταλμα σύλληψης της Μίρα Μάρκοβιτς ανακλήθηκε δύο φορές. Την πρώτη φορά, το Μάιο του 2005, όταν ο δικηγόρος της υποσχέθηκε ότι θα εμφανιστεί στο δικαστήριο και τη δεύτερη φορά, στις 15 Μαρτίου του 2006, για να παραστεί στην κηδεία του συζύγου της.

Η Μάρκοβιτς και τις δύο φορές δεν εμφανίστηκε και έτσι το ένταλμα της Interpol τέθηκε εκ νέου σε ισχύ.

Ο Μάρκο Μιλόσεβιτς κατηγορείται ότι συμμετείχε στον άγριο ξυλοδαρμό μελών της οργάνωσης OTPOR (Αντίσταση), το Μάιο του 2000.

Η εφημερίδα Blic αναφέρει ότι η παροχή ασύλου στα μέλη της οικογένειας Μιλόσεβιτς δεν καθιστά ανενεργά τα εντάλματα σύλληψης και εάν η Μίρα Μάρκοβιτς ή ο Μάρκο Μιλόσεβιτς εμφανιστούν σε κάποια χώρα που συνεργάζεται με την Interpol θα συλληφθούν.

Σχόλια