Στη Σερβία ο γενικός εισαγγελέας του ICTY

0

Στη Σερβία μετέβη ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για να αξιολογήσει τις ενέργειες της σερβικής ηγεσίας να εντοπίσει και να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

Ο Βέλγος Σερζ Μπραμέρτζ συναντήθηκε με τους Σέρβους αξιωματούχους, υπεύθυνους για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των πλέον καταζητούμενων φυγόδικων. Μεταξύ αυτών είναι ο Σερβοβόσνιος πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς και ο επικεφαλής των Σερβοκροατικών δυνάμεων, Γκόραν Χάντζιτς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας συνδέεται από την έκταση της συνεργασίας της με τις δικαστικές αρχές της Χάγης.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του γενικού εισαγγελέα του ICTY μετά τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς. Στο τέλος του τρέχοντος έτους ο Σερζ Μπραμέρτζ αναμένεται να παρουσιάσει έκθεση για τη συνεργασία της Σερβίας με την Χάγη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι Σέρβοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ασχολούνται με τη σύλληψη του Βλαντιμίρ Βούκσεβιτς, δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι οι προσπάθειές τους έχουν διπλασιαστεί και συνολικά συμμετέχουν στην επιχείρηση περισσότεροι από 10.000 αξιωματούχοι.

Σχόλια