Στη Σερβία-Μαυροβούνιο ο Όλι Ρεν

0

O αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Επίτροπος, Όλι Ρεν βρίσκεται στη Σερβία-Μαυροβούνιο, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας, προκειμένου να χαιρετήσει την πρόοδο που σημειώθηκε στην πορεία προς την Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο κ. Ρεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, η επιτυχής υλοποίηση των οποίων συνέβαλε στο να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θετική έκθεση σκοπιμότητας, στην οποία αποτιμάται ότι η χώρα είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ε.Ε. Ωστόσο, ο Επίτροπος της Ε.Ε. επανέλαβε στις αρχές του Βελιγραδίου και της Ποντγκόριτσας ότι η διαρκής πρόοδος στη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι η θεμέλια λίθος για την ευρωπαϊκή πορεία και ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Παράλληλα, ο κ. Ρεν υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της δικαιοσύνης, της οικονομίας, της ασφάλειας και της έννομης τάξης και παραδέχθηκε πως θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ενώ έκρινε απαραίτητη τη διαφάνεια στις ιδιωτικοποιήσεις και τον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Σχόλια