Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα συνεδριάσει στις 18 Ιουνίου για να διαπιστώσει εάν τα Ηνωμένα Έθνη καλύπτονται από την αρχή της ασυλίας για το ρόλο που διαδραμάτισαν στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το 1995 στη Βοσνία, όπως ανακοίνωσαν οι συνήγοροι των θυμάτων.
«Αυτή η πολύ σημαντική ακρόαση θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο ερώτημα εάν τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να επικαλεστούν την ασυλία τους παρά τη συμμετοχή τους στη γενοκτονία», αναφέρουν οι δικηγόροι Άξελ Χάγκεντορν και Μάρκο Γκέτισεν στην ανακοίνωσή τους.
Οι δύο δικηγόροι, εξ ονόματος της οργάνωσης «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» που εκπροσωπεί 6.000 θύματα, θέλουν να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη το ολλανδικό κράτος και τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να χυθεί άπλετο φως στις τυχόν ευθύνες τους στη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων από τους Σέρβους, τον Ιούλιο του 1995.
Ο ΟΗΕ ωστόσο πρόβαλε ως επιχείρημα την αρχή της ασυλίας και, μολονότι αναγνωρίζει το δικαίωμα των θυμάτων να «ζητήσουν δικαιοσύνη», δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο. Παρά την απουσία εκπροσώπων του ΟΗΕ το δικαστήριο της Χάγης έκρινε αποδεκτή την αγωγή τον περασμένο Ιούνιο.
Τον Ιούλιο του 1995, λίγους μήνες πριν από τις συμφωνίες του Ντέιτον με τις οποίες τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία, τα σερβοβοσνιακά στρατεύματα επιτέθηκαν στο μουσουλμανικό θύλακα της Σρεμπρένιτσα που τότε ήταν υπό την προστασία Ολλανδών κυανόκρανων.
Τις επόμενες ημέρες οι στρατιώτες του Ράτκο Μλάντιτς ξεχώρισαν και θανάτωσαν 8.000 άνδρες και αγόρια.