Στη Χάγη ο στρατηγός Πέρισιτς

0

Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία οδηγήθηκε χθες ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου του γιουγκοσλαβικού στρατού, απόστρατος στρατηγός Μομτσίλο Πέρισιτς.

Σε δηλώσεις του, ο στρατηγός Πέρισιτς τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα πρέπει να εμφανιστώ ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστώ την τιμή μου, τη φήμη του στρατού και την αξιοπρέπεια των πολιτών». Πάντως, η σερβική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει τον στρατηγό Πέρισιτς, όπως επίσης τους στρατηγούς Μίλετιτς και Γκβέρο, οι οποίοι παραδόθηκαν, επίσης οικειοθελώς στις αρχές της Χάγης, ότι θα παράσχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την αποφυλάκισή τους, έως την έναρξη της δίκης.

Σημειώνεται ότι ο στρατηγός Πέρισιτς έχει καταδικαστεί ερήμην σε 20 χρόνια κάθειρξη, από κροατικό δικαστήριο, για τον βομβαρδισμό της πόλης Ζαντάρ το 1991, ενώ στο κατηγορητήριο της Χάγης του προσάπτονται εγκλήματα που φέρεται να έχει διαπράξει τόσο στο Ζαντάρ όσο και στο Μοστάρ της Βοσνίας.

Σχόλια