Στη Χάγη πολέμαρχος της Λ.Δ του Κονγκό

0

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προσήχθη πολέμαρχος από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας το 2003.
Ο Ζερμέν Κατάνγκα ήταν επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Πατριωτικές Δυνάμεις Αντίστασης του Ιτούρι, η οποία δημιουργήθηκε το 2002 με την υποστήριξη της Ουγκάντα, για πολλά μέλη της οποίας υπάρχουν υποψίες για συμμετοχή σε σφαγές αμάχων της φυλής Χέμα στην επαρχία αυτή.
Ο Ζερμέν Κατάνγκα είναι ο δεύτερος ηγέτης παραστρατιωτικής οργάνωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό που παραπέμπεται στο δικαστήριο της Χάγης.
Ο Τόμας Λουμπάνγκα μεταφέρθηκε στην Χάγη πέρυσι. Μεταξύ των συγκεκριμένων σε βάρος του κατηγοριών περιλαμβάνονται φόνοι, απάνθρωπη μεταχείριση, δουλεία για σεξουαλική εκμετάλλευση, επιθέσεις εναντίον αμάχων και στρατολόγηση παιδιών στρατιωτών.
Η εισαγγελική αρχή αναφέρει ότι ο συλληφθείς Ζερμέν Κατάνγκα κατηγορείται για ανθρωποκτονίες, δουλεία για σεξουαλική εκμετάλλευση και για αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών στρατιωτών.
Ο Ζερμέν Κατάνγκα, γνωστός κι ως Σίμπα, συνελήφθη πριν από δύο χρόνια.
Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ ανέφερε ότι οι μαχητές των Πατριωτικών Δυνάμεων Αντίστασης του Ιτούρι διέπραξαν τα εγκλήματα αυτά από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2003.
Οι εχθροπραξίες στην πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού επαρχία Ιτούρι ξέσπασε το 1999 και διήρκησε μέχρι το 2003. Υπολογίζεται ότι 50.000 έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες κατέληξαν άστεγοι.

Σχόλια