Στη χώρα τους θα δικαστούν για εγκλήματα πολέμου δύο απόστρατοι κροάτες στρατηγοί

0

Το δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι δυο κροάτες στρατηγοί σε αποστρατεία που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου θα δικαστούν στη χώρα τους.

Ο Ραχίμ Αντεμί και ο Μίρκο Νόρατς είναι οι πρώτοι κατηγορούμενοι από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, που θα παραδοθούν και θα δικαστούν στην Κροατία, ανακοίνωσε το δικαστήριο. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη νέα στρατηγική του δικαστηρίου όπου οι πιο χαμηλόβαθμοι υπόδικοι θα δικάζονται στις χώρες τους από τα τοπικά δικαστήρια.

Ο Αντεμί και ο Νόρατς κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας και παραβίασαν νόμους και ήθη του πολέμου σε βάρος των Σέρβων στον αποκαλούμενο θύλακα του Μέντατς.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο στρατός της Κροατίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο θύλακα Μέντατς για να ανακτήσει μια περιοχή γης από τους κροάτες της Σερβίας που ισχυριζόταν ότι ήταν η αποκαλούμενη περιοχή της Κράινα.

Σημειώνεται ότι ο Νόρατς εκτίει ήδη ποινή 12ετους κάθειρξης στην Κροατία καθώς καταδικάσθηκε το 2003 για εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων στην πόλη Γκόσπιτς και ο Αντεμί βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό και περιμένει να δικαστεί.

Σχόλια