Στην άμεση κατάπαυση του πυρός οδηγούν οι διαπραγματεύσεις για το Ν. Σουδάν

0

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στο νεότερο κράτος του κόσμου έχουν αφήσει εκατοντάδες νεκρούς, ενώ χιλιάδες συνωστίζονται στα στρατόπεδα των Ηνωμένων Εθνών. «Οι δυνάμεις του ΟΗΕ κάνουν ότι είναι δυνατό για την προστασία των αμάχων στα στρατόπεδά μας και για να διασφαλίσουν ότι όλοι είναι ασφαλείς. Επίσης, πραγματοποιούν περιπολίες, νυχθημερόν, στις γειτονιές της Τζούμπα, για να δημιουργήσουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους πολίτες.» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Χάιλντ Τζόνσον.

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των κρατών που συμμετείχαν στη συνάντηση, η κυβέρνηση του νότιου Σουδάν φέρεται να συμφώνησε σε άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι ηγέτες της τοπικής ένωσης κρατών IGAD, κάλεσαν το στρατόπεδο του πρώην αντιπροέδρου της χώρας, Ρίεκ Ματσάρ, να αναλάβει την ίδια δέσμευση και τα δύο μέρη να έλθουν σε άμεση επαφή μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το στρατό του Νότιου Σουδάν, την Παρασκευή οι αντικαθεστωτικοί υπέστησαν ήττα στην πόλη Μαλακάλ, πρωτεύουσα της πετρελαιοπαραγωγικής επαρχίας του Άνω Νείλου.
 

Σχόλια