Στην εκτέλεση του 16ου για φέτος θανατοποινίτη προχώρησε η Πολιτεία του Τέξας

0

Στην εκτέλεση ενός άνδρα ο οποίος είχε καταδικασθεί για φόνο προχώρησαν οι αρχές του Τέξας, ανεβάζοντας τον αριθμό των εκτελεσθέντων θανατοποινιτών σε 16 για φέτος και 395, αφότου η πολιτεία του Τέξας επανέφερε την δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής, το 1982, έξι χρόνια μετά την άρση της απαγόρευσης της επιβολής της από το αμερικανικό ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Λιονέλ Ροντρίγκες, 36 ετών, κάτοικος της πόλης Ρόζενμπεργκ, κοντά στο Χιούστον, εκτελέσθηκε για το φόνο, το 1990, της Τρέισι Τζι, μιας 22χρονης γυναίκας, τη σορό της οποίας φέρεται να είχε πετάξει καθώς διέφευγε με το όχημά της, που μόλις είχε ληστέψει μαζί με έναν ακόμη έφηβο.

Ο Ροντρίγκες φέρεται να είχε ομολογήσει το φόνο της Τζι, σύμφωνα με τις αρχές του Τέξας, ενώ λίγο πριν εκπνεύσει “”ζήτησε συγγνώμη”” για την πράξη του από τα μέλη της οικογένειας της δολοφονηθείσας και της δικής του.

Η Πολιτεία του Τέξας είναι, με διαφορά, πρώτη, τόσο εφέτος όσο και συνολικά, στην επιβολή της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, ενώ προγραμματίζει και άλλες 12 εκτελέσεις έως τα τέλη Οκτωβρίου. Συνολικά στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 3.300 θανατοποινίτες στις φυλακές αναμένουν την εκτέλεσή τους.