Στην εσχάτη των ποινών καταδικάσθηκε ο Σαντάμ Χουσεϊν

0

Το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ιράκ εξέδωσε τελικά απόφαση στη δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν, καταδικάζοντας τον σε θάνατο δι απαγχονισμού για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς τον έκρινε ένοχο για τον θάνατο 148 σιιτών έπειτα από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 1982.

Σε θάνατο δι απαγχονισμού καταδικάστηκε επίσης ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν και πρώην αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών Μπαρζάν Ιμπραήμ αλ Τικρίτι, ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον Αουάντ Χαμέντ αλ Μπαντάρ, συνεργάτη του Σαντάμ και ανώτατο δικαστή του Επαναστατικού Δικαστηρίου που είχε συγκροτήσει ο τελευταίος.

Ποικίλες υπήρξαν οι αντιδράσεις της Διεθνούς Κοινότητας στο άκουσμα της απόφασης, καθώς οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «μια καλή μέρα για τους Ιρακινούς», δήλωση την οποία φαίνεται ότι υιοθετεί και η Μ. Βρετανία, ενώ άλλες χώρες, μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, εμφανίζονται επικριτικές στο γεγονός της επιβολής της θανατικής ποινής

Παράλληλα , η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε αμφιβολίες για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης, τονίζοντας ότι μολονότι ο Σαντάμ ήταν υπόλογος για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπινών δικαιωμάτων, ο ίδιος δικαιούτο μια δίκαιη δίκη.

Στο Κουβέιτ η καταδίκη του Σαντάμ προκάλεσε πανηγυρισμούς , ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξέφρασε τη λύπη της για την ετυμηγορία.

Σχόλια