Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νόμπελ Ειρήνης

0

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής του Νόμπελ Ειρήνης, Thorbjørn Jagland, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιτελέσει αξιοσήμαντο ρόλο στην προώθηση της συμφιλίωσης των ευρωπαϊκών κρατών, συγκεντρώνοντας στο ίδιο στρατόπεδο χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, κάτι που θα ήταν αδιανόητο μερικές δεκαετίες νωρίτερα.

Προσέθεσε δε, ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και οι δυσκολίες που τώρα αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να επισκιάσουν τα σημαντικά επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνουν την ικανοποίησή τους για την συγκεκριμένη βράβευση, τονίζοντας ότι το βραβείο αποτελεί αναγνώριση του σημαντικού ειρηνευτικού έργου που έχει επιτελέσει η Ένωση.

Ωστόσο, η απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις γύρω από τους σκοπούς που εξυπηρετεί η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαιτέρως εντός της Νορβηγίας, η οποία συζητά το ενδεχόμενο ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετά χρόνια, αν και η κοινή γνώμη τάσσεται σταθερά κατά μιας τέτοιας πιθανότητας. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ειρήνης της Νορβηγίας καλεί τον Πρόεδρο της Επιτροπής του Νόμπελ Ειρήνης να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας την απόφαση καθαρά πολιτική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ανωτέρω Συμβούλιο, η Ευρώπη αντιπροσωπεύει τα τελευταία χρόνια το αντίθετο της ειρήνης και πάσχει από σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα.