Στην Παταγονία αναζητούνται τα ίχνη καταζητούμενου πρώην εγκληματία πολέμου

0

Το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ υποστηρίζει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ζει στην Χιλή ή την Αργεντινή ένας από τους πλέον καταζητούμενους Γερμανούς εγκληματίες πολέμου που έδρασαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άριμπερτ Χάιμ ζει στην Παταγονία όπου κατοικεί και η κόρη του.
Το Κέντρο Βίζενταλ, που έχει εντοπίσει στο παρελθόν αρκετούς καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου, έχει αποστείλει αντιπροσώπους στην απομακρυσμένη νότια επαρχία για να διερευνήσουν τις πληροφορίες.
Η γερμανική και η αυστριακή κυβέρνηση μαζί το Κέντρο έχουν θεσπίσει αμοιβή 315.000 ευρώ για όποιον παράσχει πληροφορίες για τον καταζητούμενο.
Ο Χάιμ είναι γνωστό ότι βασάνισε με εξαιρετική σκληρότητα και θανάτωσε δεκάδες κρατούμενους στο στρατόπεδο του Μαουντχάουζεν στην Αυστρία. Πραγματοποιούσε επεμβάσεις χωρίς αναισθησία για να εξετάσει την αντοχή των κρατουμένων στον πόνο ή τους έκανε ενέσεις με δηλητήρια.
Ο ίδιος ο Χάιμ κρατούσε λεπτομερές αρχείο με τις δραστηριότητες του.
Μετά τον πόλεμο, αν και κρατήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορίες και ήταν γιατρός στην πόλη Μπάντεν-Μπάντεν μέχρι το 1962. Τότε πληροφορήθηκε ότι προετοιμάζεται η δίωξή του και έφυγε από τη χώρα.

Σχόλια