Στις 12 Σεπτεμβρίου η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας για το δημοψήφισμα

0

Στις 12 Σεπτεμβρίου θα αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας για το κύρος του δημοψηφίσματος, όσον αφορά την παραμονή του Τραιάν Μπασέσκου στην Προεδρία της χώρας. Το δημοψήφισμα –που είχε ζητήσει η κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα- διεξήχθη στις 29 Ιουλίου και η πλειονότητα των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της αποπομπής του Μπασέσκου.
Ωστόσο, η αποπομπή του Προέδρου παραμένει μετέωρη, καθώς δεν είναι σαφές αν στις κάλπες προσήλθε πάνω από το 50 τοις εκατό του εκλογικού σώματος, προϋπόθεση που αποτελεί κριτήριο κύρους του δημοψηφίσματος. Μετά από αρκετές συζητήσεις την προηγόυμενη εβδομάδα, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν επαρκούν τα στοιχεία που έχει στα χέρια του για να αποφανθεί ως προς το κύρος του δημοψηφίσματος και γνωστοποίησε μέσω δελτίου τύπου ότι θα αποφανθεί σχετικά τον Σεπτέμβριο. «Δεδομένου ότι στο δικαστήριο έχουν υποβληθεί αντιφατικά στοιχεία, ζητήσαμε από την κυβέρνηση να μας προσκομίσει ενημερωμένες καταστάσεις του εκλογικού σώματος μέχρι τις 31 Αυγούστου», ανακοινώθηκε από το δικαστήριο.
Στο δημοψήφισμα της 29/7 προσήλθε στις κάλπες το 46 τοις εκατό των ψηφοφόρων, ενώ από αυτούς που προσήλθαν το 86 τοις εκατό ψήφισε υπέρ της αποπομπής του Μπασέσκου. Τα αντιφατικά δεδομένα στα οποία αναφέρθηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο αφορούν τις τωρινές ή περσινές εκλογικές καταστάσεις, που έχουν επικαλεστεί αντιπολίτευση και κυβέρνηση αντιστοίχως. Αναλόγως ποιών εκλογικών καταστάσεων θα επιλέξει τελικά το δικαστήριο για να υπολογίσει το σύνολο των νόμιμων εκλογέων, θα αλλάξει το ποσοστό της προσέλευσης και άρα θα καθοριστεί η εγκυρότητα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Σχόλια