Στις 19 Ιανουαρίου η πρώτη επίσημη συνάντηση Ελλάδος – ΠΓΔΜ στη Χάγη

0

Για τις 19 Ιανουαρίου ορίστηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αναφορικά με την προσφυγή που κατέθεσε η ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας.
Στη συνάντηση θα εξετασθούν διαδικαστικά ζητήματα, αναφορικά με την περαιτέρω πορεία της εκδίκασης της προσφυγής.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι υπηρεσίες του Διεθνούς Δικαστηρίου ενημέρωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για τον καθορισμό αυτής της συνάντησης.
Εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στην προσφυγή ορίστηκε από την κυβέρνηση της χώρας ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Ως ad hoc δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ορίστηκε ο Κροάτης καθηγητής Μπούντισλαβ Βούκας.
Από την ελληνική πλευρά, αντίκλητοι ορίστηκαν ο πρέσβης Γεώργιος Σαββαΐδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ολλανδία Κωνσταντίνος Ράλλης και η νομική σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Τελαλιάν. Ως ad hoc δικαστής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ορίσθηκε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και ακαδημαϊκός, Εμμανουήλ Ρούκουνας.
Η προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας κατατέθηκε στις 17 Νοεμβρίου. Η Ελλάδα κατηγορείται από την ΠΓΔΜ ότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του 1995.
Η ΠΓΔΜ καταλογίζει, επίσης, στην Ελλάδα ότι εμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, στο Βουκουρέστι, τον περασμένο Απρίλιο.

Σχόλια