Στις 19 Νοεμβρίου αναμένεται η εκλογή προέδρου και επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

0

Την ερχόμενη εβδομάδα φαίνεται να «κλειδώνει» η εκλογή του πρώτου προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η διαδικασία θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου.
Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο σε τρία «μέτωπα»: στον μαραθώνιο επαφών στον οποίο θα επιδοθεί τις επόμενες ημέρες ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, στις εξελίξεις επί βρετανικού εδάφους, όπου ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε χθες ότι ο «ο μόνος υποψήφιος του Λονδίνου θα είναι ο Τόνι Μπλερ», και στην υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα για τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας –υποψηφιότητα που διαρκώς κερδίζει πόντους. Μάλιστα, χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε επισήμως ότι στηρίζει τον σοσιαλιστή Ντ’ Αλέμα για το σημαντικό αυτό πόστο. Ωστόσο, διπλωμάτες της Ε.Ε. εξακολουθούν να μην αποκλείουν την υποψηφιότητα του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, νυν υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας και μέχρι πρότινος φερόμενου ως φαβορί για τη θέση του συντονιστή της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.
Όσον αφορά στη θέση του προέδρου, επικρατέστεροι θεωρούνται ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο ομόλογός του της Ολλανδίας, Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε. Η υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, γεγονός που διεφάνη και από τις χθεσινές δηλώσεις του διαδόχου του, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος παραδέχθηκε πως η υποψηφιότητα Μπλερ είναι «αμφιλεγόμενη εξαιτίας των αποφάσεων που είχε λάβει» ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός για τον πόλεμο στο Ιράκ, συντασσόμενος με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο. Μπους.
Η Συνθήκη της Λισσαβόνας, με την οποία θεσπίζονται οι θέσεις του προέδρου και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου.

Σχόλια