Στις 19 Νοεμβρίου η εκλογή Προέδρου της Ε.Ε. και Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική

0

Σε έκτακτη άτυπη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, την προσεχή Πέμπτη στις Βρυξέλλες πρόκειται να αναδειχθεί ο πρώτος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και πολιτικής ασφαλείας.
Η σουηδική προεδρία της Ε.Ε. ανακοίνωσε χθες το πρωί τη σύγκληση της συνόδου, η οποία θα έχει τη μορφή δείπνου εργασίας. Μέχρι τότε, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελντ θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών, στοχεύοντας στην παρουσίαση των υποψηφίων για τις δύο θέσεις την ερχόμενη εβδομάδα.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι, μέχρι στιγμής, έχουν πέσει στο τραπέζι «περίπου 10 ονόματα» για το κάθε αξίωμα. Για τη θέση του Προέδρου, εξακολουθούν να φέρονται ως επικρατέστεροι οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Ολλανδίας Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε. Στη λίστα παραμένουν, όμως, και οι υποψηφιότητες του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αναφορικά με τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, ως το «δυνατότερο χαρτί» εμφανίζεται πλέον ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, καθώς ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ διέψευσε χθες για άλλη μια φορά την πιθανότητα δικής του υποψηφιότητας.
«Η ισορροπία μεταξύ αριστεράς και δεξιάς είναι σημαντική για ορισμένους, καθώς επίσης και η τήρηση των ισορροπιών μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών, αλλά και ανδρών και γυναικών», δήλωσε ο κ. Ράινφελτ, συμπληρώνοντας πως η ικανοποίηση όλων αυτών των προϋποθέσεων δεν είναι εύκολη. Η ανάδειξη του Προέδρου και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα γίνει στη διάρκεια της συνόδου κορυφής κατά πλειοψηφία, όπως ορίζει η Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Σχόλια