Στις 21/8 ξεκινά η δίκη Σαντάμ για την εξόντωση Κούρδων στο Β.Ιράκ

0

Στις 21 Αυγούστου θα αρχίσει η δίκη του Σαντάμ και άλλων έξι κατηγορουμένων για την «Επιχείρηση Ανφάλ» η οποία στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες Κούρδους στο βόρειο Ιράκ τη δεκαετία του 1980.

Οι συγκατηγορούμενοι του Σαντάμ στη δίκη θα είναι: ο ξάδερφος του Σαντάμ, Αλί Χασάν Ματζίντ ή «Χημικός Αλί», ο πρώην υπουργός Αμυνας Σουλτάν Χασίμ Αχμάντ, ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Σαμπέρ Αμπντούλ Αζίζ Αλ Ντούρι, ο πρώην διοικητής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, Χουσεΐν αλ Τικρίτι, ο πρώην διοικητής της επαρχίας Νινεβί, Ταχέρ Ταουφίκ αλ Ανί και ο πρώην ανώτερος στρατιωτικός διοικητής Φαρχάν Μουτλάκ αλ Τζουμπούρι.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν τον Απρίλιο και σε αυτές διερευνάται ο ρόλος του πρώην ηγέτη του Ιράκ στην επιχείρηση αυτή, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν περίπου 100.000 Κούρδοι της δεκαετία του 80.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η εκκαθάριση του κουρδικού πληθυσμού στην «ευαίσθητη» περιοχή στα σύνορα με το Ιράν. Την περίοδο εκείνη μαινόταν ο πόλεμος Ιράκ-Ιράν και ο Σαντάμ είχε κατηγορήσει τους Κούρδους μαχητές ότι συνδέονταν με την Τεχεράνη.

Σημειώνεται ότι αναμένεται η ετυμηγορία για τη δίκη Σαντάμ που αφορά στη δολοφονία 148 ατόμων στο χωριό Ντουτζάιλ το 1982. Για την υπόθεση αυτή η εισαγγελία έχει ζητήσει την εσχάτη των ποινών.