Στις 6 Οκτωβρίου η έκθεση της Κομισιόν για ένταξη ή μη της Τουρκίας στην ΕΕ

0

Στις 6 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ή μη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε, ενώ οι οριστικές αποφάσεις της Επιτροπής αναμένονται να ανακοινωθούν τον προσεχή Δεκέμβριο στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφού πρώτα εξεταστεί η πρόοδος που έχει σημειώσει η Άγκυρα στον τομέα των ατομικών ελευθεριών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Γκίντερ Φερχόϋγκεν η έκθεση προόδου αποτελεί έργο του προηγούμενου επιτρόπου Ρ. Πρόντι και όχι της Επιτροπής Μπαρόζο, ενώ θα έχει τη συνήθη δομή των σχετικών εκθέσεων της Επιτροπής (έκθεση-σύσταση προς το Συμβούλιο), με την προσθήκη «μελέτης αξιολόγησης επιπτώσεων», ως τρίτου μέρους, όπως συνέβη το 1997. Στο τρίτο αυτό μέρος θα ορίζονται τα σημεία των διαπραγματεύσεων και θα εκτίθενται οι ανάλογες προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν.

Η έκθεση προόδου θα υποβληθεί στη συνέχεια για συζήτηση σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και θα εξεταστεί από τη τρέχουσα Επιτροπής που έχει την ευθύνη της προετοιμασίας και παρουσίασης της.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναμένεται ωστόσο να υπάρξουν απαιτήσεις από την Ε.Ε. για αποχώρηση του στρατού από την Κύπρο και «άνοιγμα» της Αμμοχώστου.