Στις ΗΠΑ θα πρέπει να εκδοθεί ο Ρομάν Πολάνσκι, σύμφωνα με τη νέα Πολωνική κυβέρνηση

0

 By Zff2012 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Ο Ρομάν Πολάνσκι πρέπει να απελαθεί από την Πολωνία στις ΗΠΑ, ώστε να αντιμετωπίσει ποινή  καταδίκης για σεξουαλική επαφή με ανήλικη απο το 1977, σύμφωνα με τον ηγέτη της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της Πολωνίας Jarosław Kaczyński.

Ο κ. Kaczyński είχε δώσει έμφαση στην εν λόγω υπόθεση στο φινάλε της προεκλογικής του  εκστρατείας και λίγο πριν κερδίσει τις εκλογές το περασμένο σαββατοκύριακο δήλωσε “Κατά το παρελθόν υπήρξε ανοικτή συζήτηση αναφορικά με το ότι δεν θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του, γιατί είναι ένας εξαιρετικός, παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης,” σημειώνοντας ο κ. Kaczyński. “Εμείς θα απορρίψουμε πλήρως αυτή τη θέση.”

Ο 82χρονος σκηνοθέτης αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιόν Πολωνικού δικαστηρίου στις 30 Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα και με τις τελευταίες κυβερνητικές θέσεις, ενδέχεται να ακολουθήσει η απέλαση του στις ΗΠΑ. Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι έχει αποδοθεί δικαιοσύνη και έχουν προσπαθήσει να επηρεάσουν την κοινή γνώμη  ενάντια στην έκδοση του Ρομάν Πολάνσκι στις ΗΠΑ.

Ο Ρομάν Πολάνσκι έχει καταδικαστεί στις ΗΠΑ το 1977 γιατί ανέπτυξε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη, δεκατριάχρονη αλλά κατέφυγε στη Γαλλία, της οποίας διατηρεί την ιθαγένεια για να αποφύγει τη σύλληψη και την κράτησή του. Η Γαλλική νομοθεσία απαγορεύει την έκδοση των πολιτών της.

Ο Πολάνσκι βρέθηκε στην Πολωνία για τις ανάγκες της νέας του ταινίας, ενώ εμφανίστηκε ενώπιον πολωνικού δικαστηρίου τον περασμένο Φεβρουάριο.
 

Σχόλια