Στο Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η εφαρμογή θετικών διακρίσεων στα πανεπιστήμια

0

Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά, η Abigail Fisher, μία λευκή γυναίκα που στο παρελθόν έδωσε κατατακτήριες εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, κατηγορεί το τελευταίο ότι την απέρριψε προκειμένου να γίνουν δεκτά μέλη της ισπανόφωνης κα της αφροαμερικανικής μειονότητας.

Σύμφωνα με τους κανόνες του πανεπιστημίου, το 25% των θέσεων παραχωρούνται κατόπιν εξετάσεων, στα πλαίσια των οποίων λαμβάνεται υπόψη, μεταξύ άλλων, και η φυλή των υποψηφίων, ευνοώντας έτσι την ποικιλομορφία στο σώμα των φοιτητών. Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου τα τελευταία 35 χρόνια, η εφαρμογή τέτοιου είδους φυλετικών διακρίσεων είναι επιτρεπτή στα πλαίσια της φυλετικής εξισορρόπησης που προβλέπει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Πανεπιστημίου του Τέξας, η φυλή αποτελεί έναν μόνο από τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή φοιτητών σε αυτό και σίγουρα όχι τον καθοριστικό. Ωστόσο, οι πιο συντηρητικές φωνές του μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου καλούν το Πανεπιστήμιο να αποδείξει ότι η φυλετική καταγωγή δεν αποτέλεσε όντως τον αποφασιστικό παράγοντα επιλογής των φοιτητών που τελικά εισήχθησαν.

Τονίζουν δε, ότι η εφαρμογή των θετικών διακρίσεων δεν μπορεί να οδηγεί σε αντίστροφη φυλετική διάκριση σε βάρος των λευκών φοιτητών.