Στο αρχείο υπόθεση η υπόθεση εις βάρος του κυβερνήτη της Χώρας των Βάσκων

0

Δικαστήριο στην Ισπανία απέσυρε τις κατηγορίες εις βάρος του επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων, ο οποίος κατηγορείτο για παράνομες επαφές και συναντήσεις με μέλη του παράνομου αυτονομιστικού κόμματος Μπατασούνα στη διάρκεια της τελευταίας εκεχειρίας με την αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ το 2006.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αποσύρει τις κατηγορίες όταν η ίδια η κατηγορούσα αρχή αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι συναντήσεις του κυβερνήτη δεν ήταν τελικά παράνομες.
Η κατηγορούσα αρχή παραδέχθηκε ότι ο κυβερνήτης έκανε μόνον το καθήκον του συναντώντας στελέχη του Μπατασούνα στη διάρκεια εκεχειρίας της ΕΤΑ, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της ΕΤΑ και της ισπανικής κυβέρνησης ώστε να τερματιστεί η βία.
Μαζί με τον επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε δικάζονταν δύο αξιωματούχοι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Το Μπατασούνα θεωρείται το πολιτικό σκέλος της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ, και έχει τεθεί εκτός νόμου από την ισπανική δικαιοσύνη από το 2003.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελίες δύο οργανώσεων που πρόσκεινται στη συντηρητική παράταξη και αντετίθεντο στην έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την ΕΤΑ.

Σχόλια