Στο Διεθνές Δικαστήριο η διένεξη μεταξύ Νικαράγουας και Κολομβίας

0

Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου του 2007 θα ξεκινήσει, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, η δημόσια ακρόαση για την υπόθεση που αφορά τις γκρίζες ζώνες των εδαφικών και ναυτικών διεκδικήσεων ανάμεσα στην Νικαράγουα και την Κολομβία.

Το λεπτομερές πρόγραμμα των ακροάσεων, οι οποίες θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τα προκαταρκτικά ζητήματα που ηγέρθησαν από την Κολομβία σχετικά με την δικαιοδοσία του δικαστηρίου, θα δημοσιοποιηθεί την προηγούμενη μέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Νικαράγουα στράφηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 2001 εναντίον της Κολομβίας, υποστηρίζοντας την ύπαρξη νομικών θεμάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, σχετικά με τις εδαφικές και ναυτικές τους διεκδικήσεις στη δυτική Καραϊβική.

Βάση της προσφυγής της προς το Διεθνές Δικαστήριο είχε αποτελέσει, μεταξύ άλλων το άρθρο XXXI του συμφώνου Bogotα, το οποίο είχε υπογραφεί στις 30 Απριλίου 1948, με τη συμμετοχή τόσο της Νικαράγουας όσο και της Κολομβίας.

Ωστόσο η Κολομβία ήγειρε προκαταρκτικές αντιρρήσεις σχετικά με την δικαιοδοσία του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι το εν λόγω άρθρο του συμφώνου Bogota, στο οποίο βασιζόταν η προσφυγή της Νικαράγουας, δεν παρείχε στο δικαστήριο ικανοποιητική βάση για να χειριστεί την υπόθεση, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η διαφωνία είχε ήδη επιλυθεί.

Σχόλια