Στο ΔΠΔ για τα “ματωμένα διαμάντια” η Κάμπελ

0

Ενεκρίθη το αίτημα κλήτευσης της Ναόμι Κάμπελ προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για την υπόθεση των λεγόμενων ματωμένων διαμαντιών που φέρεται να της χάρισε ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ειδικού Δικαστηρίου για τη Σιέρα Λεόνε, “το δικαστήριο αποδέχεται το αίτημα της εισαγγελίας, η οποία ζήτησε από τις δύο γυναίκες να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου”.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Τέιλορ χάρισε το 1997, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε ο Νέλσον Μαντέλα, ακατέργαστα διαμάντια στη Ναόμι Κάμπελ αλλά και την ηθοποιό Μία Φάροου, της οποίας η κλήτευση ενεκρίθη επίσης.
Αναφορικά με την υπόθεση κατά του 62χρονου Τσαρλς Τέιλορ, ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας δικάζεται στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Κατηγορείται για φόνους, βιασμούς, στρατολόγηση παιδιών και πώληση διαμαντιών έναντι αγοράς όπλων για τους αντάρτες του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου της Σιέρα Λεόνε κατά τη διάρκεια του βάναυσου εμφυλίου πολέμου του 1991-2001. Η υπόθεση του βρίσκεται πια στη φάση της ακρόασης μαρτύρων υπεράσπισης. Η κλήτευση των Κάμπελ και Φάροου, ωστόσο, ζητήθηκε τώρα γιατί μέχρι πρότινος αγνοούνταν το περιστατικό με τα διαμάντια που δόθηκαν ως δώρο στις δύο γυναίκες.

Σχόλια