Στο δρόμο για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης η Ουρουγουάη

0

Πλέον, το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί και από το δεύτερο νομοθετικό σώμα της χώρας, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο, αφού ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με σχετικές δημοσκοπήσεις υπέρ της νομοθετικής αλλαγής τάσσεται η πλειονότητα των πολιτών της χώρας. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης τόσο για τις γυναίκες που προβαίνουν σε άμβλωση όσο και για το ιατρικό προσωπικό που τις βοηθά σε αυτό. Κατ’ εξαίρεση, άμβλωση επιτρέπεται σε περίπτωση βιασμού ή σοβαρού κινδύνου για τη ζωή της γυναίκας.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 17 θετικές έναντι 14 αρνητικών ψήφων, αφού είχε προηγηθεί ζωηρή συζήτηση μεταξύ των γερουσιαστών. «Το κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επικρίνει ηθικά τις γυναίκες που κάνουν άμβλωση και να λέει ότι κάνουν κάτι λάθος, αντίθετα να επιδοκιμάζει τις γυναίκες που κρατούν το παιδί τους», σχολίασε εκπρόσωπος του αριστερού κυβερνώντος κόμματος “Broad Front”. Στο σχόλιο αυτό αντέδρασε η αντιπολίτευση που τόνισε ότι δεν μπορεί ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της γυναίκας. «Πώς μπορούμε να αγνοούμε το ρόλο και τη γνώμη του πατέρα σε αυτό το ζήτημα; Και επίσης, πως στοχεύει το κράτος να προωθήσει την οικογένεια και την υπεύθυνη τεκνοποίηση, αν επιτρέπει τις αμβλώσεις;», είπε ο συντηρητικός γερουσιαστής Alfredo Solari.

Παρόμοιο νομοσχέδιο αποποινικοποίησης της άμβλωσης είχε ψηφιστεί και το 2008, όμως τότε ο Πρόεδρος της χώρας είχε ασκήσει βέτο αρνούμενος να κυρώσει το νόμο. Οι περισσότερες λατινοαμερικάνικες χώρες επιτρέπουν την άμβλωση υπό εξαιρετικές περιστάσεις, με εξαίρεση την Κούβα και την πόλη του Μεξικό, όπου επιτρέπεται κατά τις πρώτες δώδεκα εβδομάδες.
 

Σχόλια