Στο ΕΔΑΔ η Βρετανία για την επ’ αόριστον κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας χωρίς δίκη

0

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν προσφύγει ξένοι υπήκοοι, ύποπτοι για τρομοκρατία, κατά του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος επιτρέπει την επαόριστον κράτησή τους χωρίς να έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους από δικαστήριο. Στο πλευρό των κρατουμένων είναι και η οργάνωση Liberty, η οποία διαμέσου του εκπροσώπου της τονίζει πως «υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κρίνει πως δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά του έθνους, κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε απόκλιση από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η βρετανική κυβέρνηση που προβλέπουν την κατ οίκον κράτηση των υπόπτων, την υποχρέωση να φέρουν ηλεκτρονικά περικάρπια εντοπισμού, την παρακολούθηση των επικοινωνιών τους και την απαγόρευση πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι και τον περασμένο Δεκέμβριο το ανώτατο δικαστικό σώμα της Βρετανίας είχε κρίνει πως η επ αόριστον κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία χωρίς δίκη, που προβλέπεται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σχόλια