Στο ΕΔΑΔ μάρτυρας κατηγορίας που μεταφέρθηκε στις ίδιες φυλακές με τον κατηγορούμενο

0

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προσέφυγε μάρτυρας κατηγορίας σε υπόθεση ανθρωποκτονίας, ο οποίος μεταφέρθηκε στις ίδιες φυλακές με τον κατηγορούμενο, στην ίδια υπόθεση.

Ειδικότερα, ο προσφεύγων έχει καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκιση για κατοχή ενός κιλού ινδικής κάνναβης, ενώ παράλληλα, είναι και βασικός μάρτυρας κατηγορίας σε υπόθεση δολοφονίας. Στις 16 Ιουλίου κατέθεσε επείγον αίτημα στις φυλακές Πατρών όπου και κρατούνταν, με το οποίο ζητούσε να εξαιρεθεί από τη μεταγωγή στις φυλακές Τρικάλων.

Ο λόγος του αιτήματος μεταγωγής του, ήταν ότι στις ίδιες φυλακές θα μεταφερόταν και ο κατηγορούμενος για υπόθεση ανθρωποκτονίας, τον οποίο και είχε καταδείξει ο προσφεύγων σε συνεργασία που είχε με την αστυνομία, γεγονός το οποίο για ευνόητους λόγους, θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά του. Αξιοσημείωτο είναι πως η διοίκηση των φυλακών τον είχε τοποθετήσει στην απομόνωση, για δική του προστασία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του προσφεύγοντος, καθώς πάσχει από ψυχικές διαταραχές και λαμβάνει τριπλή φαρμακευτική αγωγή για αυτόν τον λόγο.

Ωστόσο, η διοίκηση των φυλακών απέρριψε το αίτημά του και ο προσφεύγων όχι απλά μετήχθη στην ίδια φυλακή με τον κατηγορούμενο ως δράστη, αλλά κρατήθηκε για ένα 24ωρο μαζί του, στο τμήμα μεταγωγών, ενώ την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκαν μαζί στις φυλακές Τρικάλων.

Η Δικηγόρος του μάρτυρα, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, με αίτημα Ασφαλιστικών μέτρων, σε συνέχεια των οποίων το Δικαστήριο καλεί την ελληνική Πολιτεία, να απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα που αφορούν τις συνθήκες μεταφοράς του κρατούμενου στις φυλακές Τρικάλων, αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του και το κατά πόσο λαμβάνει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή εκεί.