Στο εδώλιο επτά γιατροί για το σκάνδαλο μόλυνσης παιδιών από τη νόσο Κρίτσφελντ Γιάκομπ

0

Επτά Γάλλοι υγειονομικοί αξιωματούχοι προσήχθησαν ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενοι για το θάνατο περισσοτέρων από 100 παιδιών από τη νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειαςπου πλήττει τον ανθρώπινο οργανισμό, Κρόιτσφελντ Γιάκομπ (CJD).

Σε όλα τα παιδιά είχαν χορηγηθεί με ένεση αυξητικές ορμόνες, οι οποίες προέρχονταν από την επεξεργασία υποφύσεων ανθρώπων που έπασχαν από CJD. Το σκάνδαλο ξέσπασε τη δεκαετία του ’80.

Οι επτά υγειονομικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται για απόκρυψη των επιβλαβών επιπτώσεων της θεραπείας από τους γονείς των παιδιών και για παραβίαση των κανόνων υγειονομικής ασφάλειας.
Και οι επτά κατηγορούμενοι δηλώνουν αθώοι και εάν καταδικαστούν θα αντιμετωπίσουν ποινή δεκαετούς φυλάκισης.

Το πρώτο θύμα του εν λόγω σκανδάλου πέθανε πριν από 16 χρόνια και οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να έχουν μολυνθεί κι άλλα παιδιά που ακολούθησαν την ίδια θεραπευτική αγωγή.

Στις αρχές του 1980 πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας, απαγόρευσαν την χορήγηση αυξητικών ορμονών από ανθρώπινες υποφύσεις, μετά το θάνατο ενός νεαρού Αμερικανού, ο οποίος πιθανότατα πέθανε από τη νόσο Κρόιτσφελντ Γιάκομπ.

Αλλά στη Γαλλία η εν λόγω μέθοδος συνεχίστηκε μέχρι το 1988 χωρίς να έχουν οι γονείς γνώση των πιθανών κινδύνων, όπως υποστηρίζει η εισαγγελική αρχή.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι είναι πλέον 70 και 80 ετών, υποστηρίζουν ότι οι πελάτες ενήργησαν με καλή πίστη και βάσει των ιατρικών γνώσεων της εποχής.

Σχόλια