Στο εδώλιο η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου

0

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε χθες η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία του Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες το καλοκαίρι του 2005 κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Ο 27χρονος πυροβολήθηκε επτά φορές στο κεφάλι, ενώ επιβιβαζόταν σε συρμό στο σταθμό Στόκγουελ του υπογείου σιδηροδρόμου στις 22 Ιουλίου 2005. Οι αστυνομικοί εσφαλμένα θεώρησαν ότι επρόκειτο για έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας που την προηγούμενη ημέρα είχαν επιχειρήσει να επιτεθούν σε μέσα μεταφοράς του Λονδίνου.
Η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου παραβίασε βασικές διατάξεις της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Το αστυνομικό σώμα του Λονδίνου αρνείται το εις βάρος του κατηγορητήριο.
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες.
Οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να ασκήσουν τη δίωξη εναντίον όλου του αστυνομικού σώματος του Λονδίνου, καθώς έκριναν πέρυσι πως δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να απαγγείλουν κατηγορίες ατομικά εναντίον των αστυνομικών που μετείχαν στην επιχείρηση.
Επρόκειτο για μια απόφαση που εξόργισε την οικογένεια του θύματος.
Η δικηγόρος της κατηγορούσας αρχής, Κλερ Μοντγκόμερι έκανε λόγο για «εξοργιστικά και καταστροφικά λάθη» των αστυνομικών της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου και διευκρίνισε ότι ο θάνατος του 27χρονου θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
«Εμείς λέμε ότι ο σχεδιασμός της επιχείρησης ήταν τόσο κακός που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Τελικά σκοτώθηκε ο Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες», τόνισε η Κλερ Μοντγκόμερι.
Και κατέληξε: «κανείς, ούτε η αστυνομία είναι υπεράνω του νόμου».
Τον Αύγουστο, έρευνα της Ανεξάρτητης Αστυνομικής Επιτροπής Παραπόνων αποφάνθηκε πως ο υπεύθυνος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Άντι Χέιμαν παραπλάνησε τους συναδέλφους του αλλά και το βρετανικό κοινό, καθώς το απόγευμα εκείνης της ημέρας απέκρυψε το θάνατο του ντε Μενέζες.
Η είδηση έγινε γνωστή 24 ώρες αργότερα.
Σε περίπτωση καταδίκης η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου θα κληθεί να καταβάλει μεγάλη αποζημίωση.

Σχόλια