Στο εδώλιο ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας

0

Ενώπιον της δικαιοσύνης πρόκειται να οδηγηθεί ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Αντόνιο Φάζιο για το ρόλο που διαδραμάτισε στην εξαγορά τραπεζικού ομίλου.

Ο Αντόνιο Φάζιο κατηγορείται για νοθεία της αγοράς από το 2005 όταν η Λαϊκή Τράπεζα της Ιταλίας (Banca Popolare Italiana) προσπάθησε να εξαγοράσει μια άλλη ιταλική τράπεζα, την Banca Antonveneta.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας κατηγορείται ότι επιχείρησε να εμποδίσει την ευόδωση προσφορών από ανταγωνιστικές τράπεζες της Ισπανίας και της Ολλανδίας. Τελικά ο ολλανδικός τραπεζικός όμιλος ABN κέρδιζε την μάχη της εξαγοράς.

Ο Αντόνιο Φάζιο αρνείται τις κατηγορίες και αν κριθεί ένοχος θα αντιμετωπίσει ανώτατη ποινή φυλάκισης έξι ετών.

Ο Αντόνιο Φάζιο διετέλεσε διοικητής της τράπεζας για 12 χρόνια και υπέβαλε την παραίτησή του το 2005.

Λέγεται ότι μυστικά διαμεσολαβούσε για να ευνοηθούν οι τράπεζες ιταλικών συμφερόντων εις βάρος των ισπανικών και των ολλανδικών ομίλων.

Τηλεφωνικές συνομιλίες του Φάζιο, οι οποίες είχαν καταγραφεί από την αστυνομία, διέρρευσαν στον ιταλικό Τύπο και εμφανίζουν τον πρώην διοικητή να έχει τακτικές επαφές με ανώτατα στελέχη ιταλικών τραπεζών. Βάσει αυτών των συνομιλιών ο Φάζιο κατηγορείται για κατάχρηση της θέσης του.

Σχόλια