Στο εδώλιο οι ιδιωτικοί φρουροί της Blackwater

0

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα οδηγηθούν τελικά ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης οι πέντε υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, Blackwater για το θάνατο 17 Ιρακινών πολιτών το Σεπτέμβριο του 2007.

Η εταιρεία είχε συνάψει συμβόλαιο για τη φύλαξη και προστασία των Αμερικανών διπλωματών στη Βαγδάτη και εμμένει ότι οι ιδιωτικοί φρουροί της βρίσκονταν σε αυτοάμυνα, όταν άνοιξαν πυρ κατά των αμάχων.

Το επεισόδιο προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Βαγδάτης και ανάγκασε πολλούς να ζητήσουν τον έλεγχο των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, οι οποίες διαθέτουν ασυλία στο Ιράκ.

Οι πέντε ιδιωτικοί φρουροί αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές σήμερα. Οι κατηγορίες που θα απαγγελθούν εις βάρος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει εδώ και εβδομάδες να απαγγείλει κατηγορίες για ανθρωποκτονία και ένοπλη επίθεση.

Εκπρόσωπος της ιρακινής ηγεσίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος των πέντε υπόπτων.

Σχόλια