Στο εδώλιο συνήγοροι του Οτσαλάν

0

Για «συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση» κατηγορεί ο εισαγγελέας δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης τους δύο συνηγόρους του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή η δίκη έχει ήδη ξεκινήσει και ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν ποινές κάθειρξης επτάμισι έως 15 ετών σε βάρος των δικηγόρων Ιρφάν Ντουντάρ και Μαχμούτ Σακάρ, οι οποίοι φέρονται να υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Οι δύο νομικοί κατηγορούνται ότι εξώθησαν σε στάση δηλώνοντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που οργανώθηκε το Μάρτιο στη Ρώμη, πως ο πελάτης τους δηλητηριάστηκε μέσα στη φυλακή του.

Οι συνήγοροι του Οτσαλάν είχαν δημοσιοποιήσει στη Ρώμη αποτελέσματα αναλύσεων που έγιναν σε τρίχες μαλλιών του φυλακισμένου και απέδειξαν, σύμφωνα με τους ίδιους, πως ο πελάτης τους είχε δηλητηριαστεί πιθανόν καταπίνοντας τοξικά μέταλλα, χρώμιο και εξαιρετικά υψηλές δόσεις στροντίου.

Η ανακοίνωση αυτή είχε προκαλέσει συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως κουρδικός.

Πάντως αναλύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από Τούρκους εμπειρογνώμονες είχαν διαψεύσει μερικές ημέρες αργότερα την καταγγελία του δηλητηριασμού.

Ο Ιρφάν Ντουντάρ έχει ήδη καταδικαστεί από τον Ιούνιο σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών για υποστήριξη προς τους αντάρτες αφού πραγματοποίησε, σύμφωνα με μαρτυρίες, μια επίσκεψη σε στρατόπεδο του PKK στο βόρειο Ιράκ, όμως η ποινή ανεστάλη ως την εκδίκαση της έφεσης.

Σύμφωνα με το Ανατολή, ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε εναντίον του Σακάρ, πρώην γενικού γραμματέα ενός φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, που σήμερα έχει διαλυθεί.

Σχόλια