Στο εδώλιο τέσσερις βρετανοί βουλευτές

0

Ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τις βουλευτικές τους δαπάνες ασκήθηκε κατά τεσσάρων πολιτικών στη Βρετανία. Ο δρόμος για την άσκηση της δίωξης άνοιξε μετά την απόρριψη από τους δικαστές του επιχειρήματος που προέβαλαν, περί κοινοβουλευτικών προνομίων. Ειδικότερα, ο δικαστής Τζάστις Σόντερς του δικαστηρίου του Σάουθαρκ στο κεντρικό Λονδίνο απεφάνθη ότι δεν υπάρχει καμία «λογική, πρακτική ή ηθική βάση» στο επιχείρημα που προέβαλαν οι τέσσερις πολιτικοί. Πρόκειται για την πρώτη φορά που διώκονται ποινικά βουλευτές στο πλαίσιο σκανδάλου που αφορά κοινοβουλευτικές δαπάνες. Το θέμα έχει προκαλέσει την οργή των βρετανών, που ενημερώνονται από δημοσιεύματα για τις σπατάλες των πολιτικών εν μέσω κρίσης.
Συγκεκριμένα, στους τρεις πρώην βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και τον λόρδο της Βουλής των Κοινοτήτων που ανήκει στο Συντηρητικό Κόμμα απαγγέλθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου κατηγορίες επειδή ζήτησαν την επιστροφή εξόδων που δεν δικαιούνταν. Και οι τέσσερις αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή κάθειρξης επτά ετών.
Ο πρώην βουλευτής Έλιοτ Μόρλεϊ κατηγορείται κυρίως ότι ζήτησε και έλαβε 30.428 στερλίνες (36.800 ευρώ) για στεγαστικό δάνειο, το οποίο είχε ήδη εξοφλήσει.
Ο συνάδελφός του Ντέιβιντ Τσέιτορ κατηγορείται ότι ζήτησε και έλαβε ποσό σχεδόν 13.000 στερλινών ως μισθώματα που υποτίθεται ότι κατέβαλε για τη μίσθωση ενός διαμερίσματος στο Λονδίνο, το οποίο όμως του ανήκε.
Ο τρίτος πρώην βουλευτής Τζιμ Ντεβάιν διώκεται επειδή χρησιμοποίησε πλαστά τιμολόγια για να του καταβληθούν σχεδόν 7.000 στερλίνες για έξοδα καθαρισμού και αγοράς χαρτικών.
Τέλος στον λόρδο του Χάνινγκφιλντ Πολ Ουάιτ απαγγέλθηκαν έξι κατηγορίες που συνδέονται με την καταβολή των εξόδων του για εικονικές διαμονές του σε ξενοδοχεία μεταξύ του 2006 και του 2009.
Ανεξάρτητη έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές του προηγούμενου νομοθετικού σώματος –390 στους 646– είχαν διαπράξει παρατυπίες στη δικαιολόγηση δαπανών τους ως «βουλευτικών».

Σχόλια