Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα προσφύγουν οι συγγενείς των θυμάτων του Kursk

0

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφύγουν οι συγγενείς των θυμάτων του ρωσικού υποβρυχίου Kursk που βυθίστηκε στις 12 Αυγούστου του 2000 με αποτέλεσμα και οι 118 ναυτικοί που αποτελούσαν το πλήρωμά του να βρουν τραγικό θάνατο.

Τον Ιούλιο του 2002, η ρωσική Εισαγγελία έκλεισε την ανάκριση, που διήρκεσε σχεδόν δύο έτη, χωρίς όμως να έχει κατονομαστεί ο υπαίτιος της καταστροφής αυτής, ενώ απορρίπτει το αίτημα των συγγενών των θυμάτων για τη διενέργεια νέας ανάκρισης για τα αίτια του δυστηχήματος.
Σύμφωνα με τη ρωσική ανάκριση, κανείς ναυτικός του Kursk δεν ζούσε οκτώ ώρες μετά την έκρηξη, ενώ δεν υπήρχε κανένας τρόπος διάσωσής τους. Αντίθετα, οι συνήγοροι των θυμάτων υποστηρίζουν ότι υπήρχε τρόπος να σωθεί αριθμός ναυτικών του Kursk μερικοί εκ των οποίων, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, επέζησαν της έκρηξης περίπου δύο 24ωρα.

Πάντως, η ρωσική Εισαγγελία δεν δέχεται να αρχίσει νέα έρευνα για το θέμα ούτε να ασκηθούν διώξεις εναντίον των υπευθύνων των συνεργείων διάσωσης στη θάλασσα του Μπάρεντς.

Σχόλια