ΕΔΔΑ: Διάκριση, η υποχρεωτική ονοματοδοσία των παιδιών με το πατρικό επώνυμο

0

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε ένα παντρεμένο ζευγάρι ιταλών, μετά την άρνηση των δικαστηρίων της χώρας του να δεχτούν την επιθυμία του το πρώτο παιδί τους να λάβει το επώνυμο της μητέρας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η υποχρεωτική ονοματοδοσία των παιδιών με το επώνυμο του πατέρα παραβιάζει το άρθρο 14 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία απαγορεύονται οι διακρίσεις. Επίσης συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στο σεβασμό της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής.

Το ζευγάρι, ξεκίνησε από το 2006 έναν μακρύ δικαστικό αγώνα και κατάφερε να εκδοθεί απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στην οποία σημειωνόταν ότι το σύστημα που ίσχυε και προέβλεπε την υποχρεωτική ονοματοδοσία των παιδιών με το επώνυμο του πατέρα βασιζόταν σε μία πατριαρχική αντίληψη περί οικογένειας και εξουσίας του πατέρα, είχε τις ρίζες της στο Ρωμαϊκό Δίκαιο και δεν ήταν πλέον συμβατό με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πριν απο έναν περίπου χρόνο και αφού το ζευγάρι είχε ζητήσει την παρέμβαση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών, ο νομάρχης του Μιλάνου εξουσιοδότησε τους δύο συζύγους να αλλάξουν το επώνυμο του παιδιού τους.

Ωστόσο, παράλληλα, με τις δικαστικές ενέργειες που το ζευγάρι είχε κινήσει στη χώρα του, ήδη από τις 13 Δεκεμβρίου 2006 είχε προσφύγει και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο σήμερα καταδίκασε την Ιταλία.
 

Σχόλια