Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δανία και Γερμανία για την φέτα

0

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικάζεται η προσφυγή της Δανίας και της Γερμανίας κατά της Επιτροπής με αίτημα την κατάργηση του Κανονισμού 1829/02 ο οποίος κατοχυρώνει την φέτα ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης υπέρ των Ελλήνων παραγωγών. Η Γερμανία και η Δανία ισχυρίζονται ωστόσο ότι η φέτα αποτελεί “”κοινή ονομασία”” για προϊόντα που παράγονται ήδη για πολλές δεκαετίες σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης και από τη δανεζική και από τη γερμανική πλευρά, αλλά και από τον Γενικό Εισαγγελέα καυτηριάστηκε το γεγονός ότι η Ελλάδα άργησε πολύ να κατοχυρώσει την φέτα ως ελληνικό προϊόν, με αποτέλεσμα η φέτα να παράγεται νομίμως και σε άλλα κράτη από το 1930. Ως βασικό αντεπιχείρημα προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι οι ξένοι παραγωγοί χρησιμοποιούν για τη φέτα που παράγουν ονομασίες, αλλά και σύμβολα που παραπέμπουν ξεκάθαρα στην Ελλάδα, πράγμα που καθιστά την πρακτική αυτή αθέμιτη και αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται ακόμη και από τους ξένους παραγωγούς ότι είναι ελληνικό.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα άσκησε παρέμβαση υπέρ της Επιτροπής στη δίκη αυτή, ενώ η Γαλλία υπέρ των Δανών και των Γερμανών. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα καταθέσει τις Προτάσεις του στις 5 Μαΐου 2005, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο 2005.

Σχόλια